Invitaţi KINOdiseea 2017

Merlin Pitois, Franţa, regizor „Cușca” (calup 15-18 ani)

Va fi prezent la o sesiune de Q&A duminică (12 nov), 13:30-15:30, Muzeul Antipa – Sala Multimedia

Originar din Bretania (Franța), unde a studiat Istorie și Științe Politice, Merlin și-a făcut intrarea în cinematografie în Rennes. Lucrează ca jurnalist și critic de film pentru radiouri și presă locală. În Rennes a mai lucrat și ca prim asistent de regizor pentru diverse producții de scurtmetraje. După aceea s-a mutat in Casablanca (Maroc), unde a lucrat, pe parcursul câtorva ani, pentru regizori marocani celebri: Nabil Ayouch, Hicham Lasri… În Casablanca a realizat o piesă de teatru – „Sleuth”, adaptată după scenariul cu același nume al lui Anthony Shaffer, în care a jucat rol principal și a semnat scenografia. A jucat în mai multe filme marocane, inclusiv în „Starve your dog”, al regizorului Hicham Lasri (selectat pentru festivale internaționale de film din Toronto, Dubai și Berlin). A scris scenarii de scurtmetraje („Cușca”, „Arena”) și un scenariu de lungmetraj pentru regizorul marocan Abdelhaï Laraki. „Cușca” este primul scurtmetraj realizat de Merlin Pitois.

Anastasija Bräuniger, Germania, regizoare “Champions” (calup 12-15 ani)

Va fi prezentă la o sesiune de Q&A duminică (12 nov), 11:00-13:00, Muzeul Antipa – Sala Multimedia

Anastasija Harrowna Bräuniger s-a născut în Berlin, în 1988. A crescut în Moscova, în sudul Angliei și în Germania. A studiat actoria la Hochschule für Musik und Theater Rostock, iar pe parcursul studiilor și-a produs produs propriile piese de teatru. În 2013, Anastasija a pus bazele grupului artistic berlinez: „corporația porcilor zburatori”, din care fac parte actori, muzicieni și scriitori. În 2014 a primit premiul Proskenion Nachwuchsförderpreis, pentru artele spectacolului. După doi ani de lucrat în teatru,că actrița în roluri majore, s-a hotărât să încerce să studieze regia la ernst Busch School din Berlin. A fost acceptată și și-a început studiile în toamna lui 2016. Anastasija a continuat să lucreze la propriile ei spectacole și la propriile ei expoziții de artă și fotografie. Ea este membru al Young Berlin Council, care aparține de Teatrul Maxim Gorki, din Berlin.

Nicolae Negară, Rep. Moldova, regizor “Evadarea” (calup 15-18 ani)

Va fi prezent la o sesiune de Q&A duminică (12 nov), 13:30-15:30, Muzeul Antipa – Sala Multimedia

Absolvent al AMTAP la specialitățile: Regie Film/TV (licență), Regie Film Documentar (masterat). Participant la diferite festivaluri internaționale de film din: Rusia, Bulgaria, Gruzia, Germania, SUA, India, Serbia, Franța, România și Moldova. Laureat al Forumului Cinematografic „Viteazul de Aur” din Rusia și al Festivalului „Filmul Anului Ortodox” din România, pentru scurtmetrajul „11:30”.

Radu Voinea, România, director de imagine “Tiki-Taka” (calup 6-9 ani)

Va fi prezent la o sesiune de Q&A sâmbătă (11 nov), 14:30-16:00, Muzeul Antipa – Sala Multimedia

Radu Voinea a absolvit Facultatea de Imagine de Film și Tv din cadrul UNATC București în anul 2010 și Masterul de Imagine de Film în anul 2013. În același an câștigă premiul de imagine pentru scurtmetraj romanesc la Cinemaiubit cu scurt-metrajul “1969”, filmat pe 35mm și regizat de Alexandru Ispas.
În 2014 participă la Festivalul Film Spring Open, unde obține bursa Polish Society of Cinematographers; în 2015 participă la Sarajevo Talent Campus, unde îl are ca profesor pe directorul de fotografie Fred Kelemen.
În prezent lucrează la diferite proiecte de scurtmetraj, documentar, dar și spoturi publicitare – atât cu case de productie din țară cât și din afară.
Colaborarea cu Ioana Mischie a început-o încă din facultate și a continuat cu diverse proiecte de reclame, documentar si scurtmetraj. Unul din ele este documentarul “Tikitaka” din selectia KINOdiseea – la proiectia căruia va fi prezent pentru o sesiune de Q&A.

Adrian Băluță, România, regizor “The dog and a little bird” (calup 3-6 ani)

Va fi prezent la o sesiune de Q&A sâmbătă (11 nov), 13:00-14:00, Muzeul Antipa – Sala Multimedia

A terminat Grafica la N.Tonitza in 1992. Tot de atunci a început să lucreze în domeniul animaţiei la Dacodac Studio până în 2009. Din 2009 şi până în prezent lucrează la Ubisoft ca Senior Animator. A debutat ca regizor in 2005 cu “Dream Forest”, primul meu scurt metraj de animaţie.
Au urmat “A New Evolution” (2007), “Traveling with my Thoughts full of Hope” şi “The Dog and a Little Bird” (2011), “The Power of Ten Months” (2013). Din 2014 lucrează la “Brave Chicken”, un nou scurt metraj de animaţie pe care speră sa-l termine până la începutul lui 2018.

Alejandro Andrade Pease, Mexic, regizor – “Cuernavaca”

Va fi prezent la o sesiune de Q&A după proiecţia filmului (sâmbătă, 11 noiembrie, 14:00 – Cinema Eforie).

Alejandro Andrade s-a născut în Mexico City. A studiat Comunicare la Universitatea Anahuac, din Mexico City, şi film, la CUEC, Şcoala de Film a Universității Naționale din Mexic (UNAM). Ca regizor, a lucrat la filme documentare pentru TV Española (Spain) şi ONCETV (Mexic). Premiile sale pentru regie includ şi premiul Institutului Mexican de Film (IMCINE), din 1998, pentru “Esta hermosa cadena”. Scurtmetrajul lui “Juego de manos” (2004) a fost selectat în peste 20 de festivaluri internaționale de film, inclusiv Clermont-Ferrand, Festivalul Internațional de Film de la Melbourne şi la secțiunea Panorama, din cadrul Berlinale 2004. A primit premiul pentru Cel mai Bun Proiect la SGAE, Spania, 2005 şi la festivalul mexican “Este corto sí se ve”. Filmul de debut al lui Alejandro Andrade Pease, “Cuernavaca”, a fost prezentat în premieră europeană la secțiunea oficială a cea de-a 12-a ediție a Fiesta delCine, din Roma. Inspirat dintr-un personaj din propia copilărie, bunica regizorului, care în film ascunde secrete şi care este interpretată de marea actriță Carmen Maura. Prezentat cu succes la Festivalul din Cartagena (Columbia), dar încă inedit în propria țară, “Cuernavaca” dovedeşte instinctul ferm al unui tânăr regizor care îşi controlează foarte bine meseria, începând cu direcționarea actorilor, mai precis a tânărului debutant, Emilio Puente, căruia îi va da o direcție profesională, fixându-i o traiectorie notabilă, care se va accentua cu rolul tatălui absent, din filmul “Maura y Moisés Arizmendi”.

Corentin Fila, Franţa, actor – “Being 17”

Va fi prezent la o sesiune de Q&A după proiecţia filmului (duminică, 12 noiembrie, 19:00 – Cinema Eforie).

Corentin Fila s-a născut în 1988 și este fiul lui David-Pierre Fila, regizor, și a unei mame profesoare. După studii în economie, tânărul a început o carieră ca manechin.

În 2012, Corentin începe studiile la Cours Florent din Paris, pentru a deveni comedian, după ce a fost fascinat de spectacolul de teatru „The Suit” a lui Peter Brook.

Câțiva ani mai tîrziu, în 2016, actorul devine cunoscut. Remarcat de André Téchiné în timpul unui casting, primește un rol în filmul acestuia, Când ai 17 ani. Corentin îl interpretează pe Thomas, un licean care trăiește o poveste pasională alături de unul dintre colegii săi, jucat de Kacey Mottet Klein. Cei doi tineri actori au fost nominalizați la Premiul César pentru cel mai bun debut masculin în această dramă emoționantă.